https://ht-bandy.se/bandyanlaggningar-okar-i-sverige-bandyn-hetaste-sporttrenden-just-nu/

Bandyanläggningar ökar i Sverige – bandyn hetaste sporttrenden just nu

1875 spelas den allra första bandymatchen i London. I Sverige har bandyn funnits sedan slutet av 1890-talet, och har sedan dess varit en populär sport i Sverige och de övriga nordiska länderna. Bandyn har kallats för ?vinterns fotboll? och är en sport som har spelats av både kvinnor och män redan från start. Idag ökar intresset för sporten i stadig takt, vilket är en av anledningarna till att byggandet av allt fler bandyhallar och bandyanläggningar ökat i Sverige sedan 2000-talet.

Allt fler bandyanläggningar byggs

Bandy har varit en viktig sport i många länder. I Sovjetunionen var det krav att alla inom militären skulle spela bandy. I Sverige var bandy en av de största vintersporterna under en lång tid. Bandy var populärt både bland skolungdomar och äldre spelare, och fotbollsspelarna spelade bandy under vintersäsongen och de tillhörde samma förbund. Under 50-60-talet minskade antalet utövare. Bandyn har en stark förankring i många städer och genomsyrar kulturen på dessa orter. Under 2000-talet blev det vanligare med bandyhallar. Under samma period ökade antalet utövare av bandy igen. Idag finns 12 bandyhallar, många bandyanläggningar och bandyföreningar spridda över hela landet. Det finns planer på att anlägga fler bandyanläggningar på ett antal orter runt om i landet, bland annat Bollnäs.

Bandyn är en viktig del av livet

Idrottens affärer meddelar att allt fler kommuner inser vikten av att ha en bandyhall eftersom bandyn blir allt mer populär igen. Fler ungdomar spelar bandy, och allt fler vill ha tillgång till fler och större bandyanläggningar att träna och tävla på. Bandy är en bra sport hälsomässigt sätt, och kräver mindre resurser än t.ex. ishockey. Vilket gör att fler har råd att spela bandy. Nyligen blev det även klart att till exempel Bollnäs får en ny bandyhall.

Eftersom bandy blir allt populärare ser kommunerna sin chans att sätta sin stad på kartan genom att bygga bandyanläggningar. Det skapas då också fler arbetstillfällen. Intresset utomlands ökar också för sporten, som förknippas med de nordiska länderna. Prins William och Kate spelade bandy i Stockholm 2018. Anläggningarna lockar både turister vid matchspel, och de får människor att flytta till staden, eftersom många väljer bostadsort efter utbudet av nöjes- och sportaktiviteter.

Bandyn går mot en stark framtid

Bandyn är en ganska ny sport, men den etablerade sig snabbt som den populäraste vintersporten i Sverige, näst efter ishockey. Sedan minskade antalet utövare men vi kan se att bandyn nu är på uppsving med det ökade antalet utövare, det ökade intresset för sporten och att kommunerna investerar i allt fler bandyanläggningar. Detta i en tid då det finns många olika sporter att välja bland, och där den digitala världen ständigt kräver allt mer uppmärksamhet. Bandyn fortsätter att expandera i snabb takt, och vi kan bara föreställa oss hur bandykulturen kommer att utvecklas i framtiden.