Efter den historiska finalen: SM guld till Edsbyn!

Det är alltid ett stort intresse kring SM finalen i bandy som, oavsett vilka lag som möts, ofta spelas på Studenternas IP i Uppsala. Det beror på att det endast är en match som fäller avgörandet och då måste arenan vara neutral. 2018 delades guld och silvermedaljerna ut efter en uppgörelse mellan två klassiska bandyklubbar men långa anor inom sporten. Innan årets avgörande hade dock inte Edsbyn och Sandviken mötts i en SM-final sedan 2008. I det här inlägget kommer vi att titta på vad som var speciellt med den här finalmatchen.

Publiken buade i halvtid

I halvtid stod det fortfarande 0-0 mellan de båda lagen. Det är ett ovanligt resultat i bandy och det speglade matchen som varit väldigt tillknäppt, till stora delar av publikens förtret. Nu talar vi om stor publik, bandy är faktiskt en av våra största publiksporter och här hade 18 114 personer samlats. Efter pausen släppte det dock för Edsbyn som gjorde fyra mål utan att släppa in ett enda. Målvakten Anders Svensson höll alltså nollan och blev därmed den förste målvakt på 34 år att lyckas med den bedriften i en SM-final. Detta är alltså en finalmatch som har gått till historien.

Kronan på verket

Det är speciellt att vinna SM guld! Läs mer om kapten Edlings känslor efter vinsten om du vill sätta dig in vad som for genom huvudet på en av nyckelspelarna. Ett SM-guld är något av det finaste man kan vinna inom bandy eftersom Sverige är en viktig nation inom denna idrott och det handlar om kronan på verket efter en lång säsong.

I och med resultatet i årets final försvarade Edsbyn sitt guld från 2017 men det återstår att se om klubben kan förlänga denna svit och upprepa eller överträffa de fem vinsterna i rad 2004-2008. Det lag som vunnit flest SM titlar när vi talar om svensk herrbandy är dock Västerås SK som är upp i 20 segrar.

Edsbyn drog längsta strået

I vad som länge såg ut som ut som en ganska trist match mellan två lag som fokuserade hårt på att försvara sig lossnade allt för Edsbyn i andra halvlek av SM finalen i bandy 2018. Man körde mer eller mindre över motståndarlaget Sandviken och kunde till slut vinna med fyra noll. Det faktum att man inte släppte in ett enda mål under en SM final räknas som en historisk bedrift, så sällsynt är det faktiskt i denna målrika sport.