https://ht-bandy.se/svenska-damlandslaget-i-bandy-regerande-varldsmastare/

Svenska damlandslaget i bandy – regerande världsmästare!

Sverige har länge varit en stor bandynation om man ser till internationella framgångar. Det gäller, glädjande nog, numera både herr- och dambandy. Det svenska damlandslaget är oerhört framgångsrikt och har vunnit de flesta matcher man ställt upp i. Damlandslaget är med andra ord ett av våra mest framgångsrika landslag alla kategorier. Faktum är att man vunnit VM hela åtta gånger. Nu senast i VM 2018 i Kina efter att Ryssland besegrats efter en mycket jämn finalmatch. Internationellt sett är dambandy en ganska liten sport men den växer stadigt.

Förlust i gruppspelet

Sverige vann flera av sina gruppspelsmatcher i VM-turneringen 2018 ganska överlägset. Man vann till exempel med hela 9-0 mot Norge. Det som gjorde den senaste VM turneringen lite extra intressant var att Sverige faktiskt förlorade sin gruppspelsmatch mot Ryssland med 3-1 och ”bara” slutade tvåa i gruppen. Efter att ha besegrat Norge ännu en gång (nu med 5-0) i semifinalen fick man möta Ryssland igen efter att de ryska damerna slagit Finland i övertygande stil. Det blev en otroligt jämn match Sverige vann med 1-0 efter att Camilla Johansson gjort mål i den 43:minuten. Norge tog sedan hem bronset efter seger mot Finland.

Två nya lag i årets VM

Årets världsmästerskap avgjordes inte i en inomhushall utan på naturis på en sjö nära Sommarresidenset i Chengde i Kina. Estland och Schweiz gjorde sina första VM-turneringar. Schweiz har fortfarande en del att lära, de hamnade på sista plats och förlorade bland annat med 27-0 mot Finland i gruppspelet. På Svenska Bandyförbundets hemsida kan du läsa mer om dam-VM i Kina och om annat som rör svensk dambandy.

Bandybollen är satt i rullning

Trots framgångarna för landslaget har svensk dambandy haft vissa problem på senare år. Hela lag har, även på högsta nivå, tvingats hoppa av från seriespel på grund av att spelartrupperna varit för tunna. Det finns dock fler ljuspunkter än de internationella framgångarna. När Skutskär tog sitt första SM-Guld i år var det inför en rekordstor publik på 5198 åskådare.

Stormakt i bandy

Lite i skymundan, avseende medieintresse, har Sverige nyligen tagit sitt åttonde VM-guld i dambandy. Vi är helt enkelt den överlägset mest framgångsrika nationen även om Ryssland nu börjat konkurrera med oss på allvar om titlarna. I år blev det en förlust och en seger mot ryskorna. Som väl är kom vinstmatchen lägligt, i finalen nämligen. VM avgjordes denna gång i Kina och värdlandet ska ha beröm för en väl genomförd turnering där vårt grannland Norge knep bronset och där Finland kom på tredje plats.