https://ht-bandy.se/utblick-var-i-varlden-ar-bandyn-popularast/

Utblick: Var i världen är bandyn populärast?

Bandy är en sport som har fler utövare än många kanske tror. Det är faktiskt som så att bandy är den näst största av alla vinteridrotter, det är förstås ishockey som är större. Bandy räknas som bollsport, issport, lagsport och vintersport och spelas på is med klubba och en boll. Bollen skall vara massiv och i en färg som syns lätt till, exempel mörkröd, orange, cerise eller rosa. Matcherna spelas mellan två elvamannalag och vanligtvis i två halvlekar om 45 minuter vardera. Undantag från denna regel kan göras, till exempel beroende på sträng kyla eller om planen behöver skottas.

Sportens popularitet internationellt

Bandy spelas över hela världen men har störst popularitet i Ryssland, Norge, Finland och Sverige. Man räknar bandyns ursprung så långt tillbaka som till medeltiden även om sporten naturligtvis har utvecklats en hel del sedan dess. Bandyn är en mansdominerad sport men ända sedan starten har sporten även varit öppen för kvinnor och VM för damer spelades första gången 2004. Man brukar säga att den moderna bandyn härstammar från England där den första bandymatchen spelades i London 1875. 20 år senare, alltså 1895, introducerade greve Clarence von Rosen bandyn i Sverige. Under senare delen av 1900-talet har intresset för bandy ökat och fler och fler länder har fått upp ögonen för sporten.

Bandy – en sport som passar alla

Visste du att Sverige och Ryssland är de två stora giganterna i bandy? Ja, så ligger det faktiskt till! Det första världsmästerskapet spelades 1957 och då deltog endast tre nationer; Sverige, Ryssland och Finland. Än idag är dessa länder de största inom sporten. Bandy är en sport för alla som gillar vintersport och i Sverige idag finns fler än 25 000 utövare i alla åldrar.

Spelare som firar ett mål

Bandy är verkligen en folksport som kan utövas av alla som äger ett par skridskor. Vill man inte aktivt spela själv så kan man även njuta från åskådarplats. En bandymatch är alltid en fest och publiken vet hur man har roligt, även om ”fel” lag vinner. Man har med sig sin kaffetermos och njuter av spelet.

Bandy i Sverige

När bandyn först kom till Sverige spelades det så gott som uteslutande av människor från samhällets övre skikt. Senare blev det en arbetarsport och då i huvudsak i brukssamhällena. Idag ökar bandyintresset igen efter att ha varit på sparlåga under en period och det är främst bland ungdomarna som det ökade intresset märks. Detta är ju särskilt positivt eftersom det är ungdomarna som tryggar sportens framtid. Än idag är Sverige ett av de land i världen där bandy är populärast.