Bandy är en mycket unik sport. Det är få i världen som spelar det, men ibland annat Sverige är det en relativt stor idrott.

Hur fungerar bandy?

För att förstå hur man spelar bandy måste man samtidigt förstå hur sporten utövas. Det är dessutom inte helt enkelt. På namnet går det lätt att tro att det är något som påminner om innebandy, fast ute. Men faktum är att det inte alls är så, utan det finns andra sporter som påminner mycket mer om bandyn.

Det enklaste är att beskriva den här idrotten som en hybrid mellan ishockey och fotboll, på många sätt av uppenbara anledningar. Med ishockeyn bland annat eftersom det spelas på is, och med klubbor. Däremot är det inte en fysisk sport likt hockeyn. Även om det fortfarande får förekomma kontakt är det inte tillåtet att tacklas, likt det gör i ishockey.

Men reglerna mellan bandy och hockey är egentligen inte det minsta likt. Om man inte jämför med landhockey. För ska man bara välja en sport som den här idrotten är väldigt likt, så är det tveklöst landhockey.

Även fotbollen har sina tydliga likheter mellan bandyn. Det beror på att man bland annat spelar 90 minuter totalt, över två halvlekar som varar i 45 minuter. Planen är relativt stort, ungefär i samma storlek som en 11-mannaplan i fotboll, och man har elva spelare totalt: tio utespelare och en målvakt.

Mixen av sporter är uppenbar

Men samtidigt är blandningen av sporter väldigt uppenbar på många sätt. Inte minst då man får olika typer av kort som i fotboll, men får sitta på tidsbestämda utvisningar, till exempel hockeyn. Det som är unikt är också att man spelar med klubbor, som tidigare nämnt, men även en boll. Dessutom är offsiden likt fotboll, vilket gör att många beskriver sporten som fotboll på is.

Samtidigt är bandy en snabb idrott under sina stunder och kräver mycket av idrottaren. Det är lätt hänt att man tror att det bara gäller att åka runt på rätt ställe, men så är det inte. För även om sporten många gånger ser långsam ut så är den väldigt explosiv. När det väl går snabbt, så går det väldigt snabbt. Då man inte heller får tacklas gäller det att försvarsspelarna, och egentligen alla spelare, är duktiga skridskoåkare.

På så vis kan man kontrollera och styra sina motspelare. Men utöver det är teknik och inte minst klubbteknik av stor vikt. För målvakterna gäller det också att ha otroliga reflexer. Då bollen är liten, och skotten avfyras i rejäla hastigheter, är det mycket svårt att rädda bollarna som målvakt. Därför måste man antingen vara väldigt snabbtänkt, eller läsa spelet på ett utmärkt sätt, för att klara sig i ett bandymål.

Relaterade inlägg