Bandy är en sport har ett gott anseende i Sverige och utövas av flera tusen personer i alla åldrar. Men hur stor är sporten ute i världen?

Skillnad på Sverige och resten av världen

Alla vet att det finns vissa sporter som sticker ut när det gäller popularitet. Fotboll är den klart största, och mycket av det beror på att det är enkel sport som man kan utöva i egentligen vilket land som helst. Samtidigt finns det andra sporter som har det svårare. Ishockeyn har till exempel kraftiga problem att lyckas etablera sig på andra kontinenter än framför allt Europa och Nordamerika. Liknande problem har bandyn haft.

Även om intresset är relativt stort i Sverige och i andra länder är det få bandynationer som existerar där ute. Det finns ett antal länder som är duktiga på bandy, om än få, och några andra där sporten åtminstone utövas. Men, generellt, är bandyintresset mycket begränsat över hela världen. Det beror bland annat på att det helt enkelt är för svårt att spela.

Många matcher har traditionellt spelats utomhus, vilket gör att det måste spelas i ett kallt land. Att något land, region eller stad – utan någon bandykultur – skulle få för sig att bygga en bandyarena i ett tidigt stege är osannolikt, inte minst på grund av kostnaderna.

Några länder som älskar sporten

Det är några av de orsakerna som gör att det är svårt att spela bandy i resten av världen. Men det finns åtminstone några länder som utövar sporten förut Sverige. Ett av dessa länder är Ryssland. Just ryssarna, och framför allt med gamla Sovjetunionens insatser inräknade, är världens mest mäktiga bandyland. Sverige kommer istället på en ärofylld andraplats.

Men just ryssarna, som går att läsa om på Sportbladet, där man bland annat kommenterar inför VM i Ryssland, har en lång tradition av bandyspelande. Den ryska ligan i bandy är dessutom den bästa i världen enligt många. Sverige är en klar två, och har många gånger lyckats utmana den röda maskinen. Även Sveriges grannland i öster, Finland, är ett relativt stort bandyland. De har generellt haft det mycket svårt att utmana såväl Ryssland som Sverige. Samtidigt som hockeyintresset tar över, men det anses trots det vara världens tredje största bandyland.

Relaterade inlägg