Bandyn har en relativt lång historia. Faktum är att det är en av världens mest äldsta idrotter någonsin.

Uppfanns i England

Att fotbollen rycker iväg från övriga sporter i popularitet är inget nytt under solen. Det är nämligen en av världens äldsta sporter, och den klart mest populära av de alla. Fotbollen sägs ha uppfunnits i England, och det är den inte den enda moderna sporten som har gjorts. Bandy påstås även ha sina rötter i England, närmare bestämt den engelska huvudstaden London.

När det var för kallt att spela fotboll frös man stora ytor, oftast som fotbollsplaner, till is och började spela. Med olika typer av egengjorda klubbor och bollar gick det att förlänga fotbollen även långt in på vintern. Men till slut kom den här idrotts-formen att utvecklas till en egen sport, och den kallade då för bandy.

Även om det var engelsmännen som officiellt tog åt sig äran för att grunda bandy så är det ingen sport de är särskilt duktiga på en bit in på 2020-talet. England har istället lagt fokus på annat, medan andra länder tagit över den här idrotten.

Det är framför allt Sverige och Ryssland som lyckats etablera bandyn som sin egen. I båda de här länderna har en rejält kultur för sporten utvecklats, vilket har gjort att tusentals ungdomar och vuxna utövar bandy i dessa länder. Det finns även seriesystem, med professionella högstaligor. De båda ländernas landslag är dessutom de mest framgångsrika i världen. Det finns några andra länder som kämpar för att ta sig framåt. Men generellt ligger de långt efter både ryssarna och svenskarna, och så kan det mycket väl förbli ett tag framöver.

Relaterade inlägg