Bandyn sägs ha uppfunnits i England på 1870-talet. Men redan under 1700-talet påstås det ha funnits ryssar som utövade sporten. Det är något som satt sina tydliga spår i hela landet.

Ryssarnas passion för sport

Ryssland har ett antal sporter de är duktiga i, och de allra flesta är vintersporter. Ishockeyn är det bästa exempel då alltid ställer upp i hockey-VM, och allt som oftast är favoriter att vinna hela turneringen.

Men bandyn är också en sport som dominerar i Ryssland – och en sport som ryssarna dominerar. Tillsammans med alla guld som Sovjetunionen stod för har Ryssland i modern tid skapat flest framgångar på landslagsnivå. Dessutom har man skördat stora framgångar med sina klubblag.

De ryska storklubbarna har turats om att vinna Champions Leagues motsvarighet för bandyn gång efter annan. Även om en del svenska lag har gjort sitt yttersta, och bland annat Edsbyn lyckades bärga titeln ett antal gånger, så har det varit rysk dominans sedan en längre tid tillbaka. Det kan delvis bero på att de svenska lagen både bojkottade och tog turneringen på mindre allvar. Men likväl kvarstår det faktum att ryssarna är framgångsrika med sin bandy.

Relaterade inlägg