Sverige har en lång tradition av att spela bandy. Förutom Ryssland är man det land som i moder tid har utvecklat sporten längst.

Bandyn har en speciell plats i svenskarnas hjärtan

De allra flesta vet om att fotbollen och ishockeyn, tillsammans med en rad andra sporter, är de klart största i Sverige. Men det betyder inte att bandyn är lite i Sverige. Historian för sporten är dessutom intressant.

Det påstås att bandyn tidigt var en överklassport i Sverige. Det var inte minst akademiker runt Stockholm och Uppsala som utövade idrotten. Men redan under de sista åren av 1800-talet kom sporten till Sverige och därefter utvecklades den. Bland annat genom att Svenska Bandyförbundet grundades, och en liga.

Den svenska ligan i bandy, numer kallad för Elitserien, är över 100 år gammal, då den första säsongen spelades 1907. Sedan dess har Sverige fortsatt sin långa tradition både med klubblag och landslag. I Norden har inget lag lyckats rå på Sverige, även om några har försökt. Finnarna har bara ett VM-guld totalt och brukar oftast förpassas till att spela om bronset, där de ofta vinner mot Kazakstan.

På klubblagsnivå har man även ett antal framgångsrika klubbar. Sandviken har flest titlar då man lyckats vinna SM-guld 20 gånger totalt sett. Även Edsbyn har gjort det bra, då man tillsammans med gamla IFK Uppsala lyckades vinna svenska mästerskapet tolv gånger. De svenska lagen har dessutom gjort det relativt bra i internationella turneringar, med ett antal vinster totalt sett, utspritt bland de svenska klubbarna.

Relaterade inlägg